Motorika i LEGO kockice

Apr 24, 2024 | 0 comments

Igra ima važnu ulogu u  ranom djetinjstvu. Djeca putem igre u mlađoj dobi uče vještine koje će im biti potrebne za kasniji razvoj. Kroz igru djeca istražuju svijet oko sebe i razvijaju grubu motoriku koja je temelj za razvoj fine motorike. Gruba motorika odnosi se na kretanje cijelog tijela npr. puzanje, hodanje, skakanje, dok fina podrazumijeva precizne, sitne pokrete rukama uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. Kod djece razvoj fine motorike igra važnu ulogu u ukupnom rastu, neovisnosti i akademskom uspjehu. Kako dijete raste tako dolazi i do razvoja njegove fine motorike, od nespretnih početaka do samostalnog držanja žlice, pokreta ruke, šake i prstiju. Razvoj fine motorike bitan je korak u pripremi za školu i za kasniji razvoj akademskih vještina. Kroz igru i različite aktivnosti može se poticati ovaj važan aspekt dječjeg razvoja.

LEGO kockice postale su sinonim za kreativnost, inovativnost i dječju igru. Njihova jednostavnost dizajna dovodi u pitanje njihov dubok utjecaj na kognitivni, motorički i kreativni razvoj. Značaj lego kockica nije samo u njihovoj zabavnoj vrijednosti, već je vidljiv njihov potencijal za poticanje kreativnosti, kognitivnog razvoja i finih motoričkih vještina. Ove kockice dostupne su u nizu boja, oblika i veličina što omogućuje beskrajne mogućnosti za konstrukciju, dizajn i maštovitu igru. Igranjem s ovim kockicama djeca usavršavaju koordinaciju oko-ruka, spretnost, snagu stiska. Također manipulacija kockicama zahtjeva precizne pokrete, potičući na taj način razvoj vještina potrebnih za vještine koje će im biti potrebne u budućnosti npr. pisanje, crtanje.

LEGO kockice pokazale su se kao koristan alat kod razvoja fine motorike djece. Poznate su po svojoj svestranoj i taktilnoj prirodi, a konstrukcija i manipulacija uključena u LEGO igru može potencijalno potaknuti razvoj fine motorike na interaktivan i djeci zabavan način. Igra s LEGO kockicama ne dovodi samo do boljeg motoričkog razvoja već povoljno utječe na razvoj govora, pažnje i koncentracije. Potrebno je istaknuti povezanost razvoja fine motorike i govora. Djeca svijet upoznaju pomoću osjeta tj. finom motorikom (dodirivanjem, manipuliranjem, okretanjem..). Spoznavanjem i učenjem o različitim teksturama, veličinama, oblicima djeca istodobno uče i obilježja tih predmeta te na taj način te riječi pohranjuju u svoj rječnik i kasnije produciraju. Aktivnosti koje uključuju građenje, kao što su LEGO kockice, privukle su pozornost mnogih znanstvenika  da bolje istraže koristi LEGO kockica u razvoju fine motorike djece.

Postoje razne studije na području društvenih znanosti koje ukazuju na dobrobiti LEGO kockica na razvoj motorike djece. Istraživanja su pokazala da aktivnosti koje uključuju građenje, kao što je igra LEGO kockicama, uvelike pridonose poboljšanju fine motorike, kao što su preciznost u pokretu rukama, svijest o prostoru i rješavanje problema. Također postoje razne studije koje pokazuju da igra s LEGO kockicama znatno doprinosi poboljšanju vještina djece s mentalnim poteškoćama, autizmom, zakašnjelim razvojem, ADHD-om itd.

U Edukidu nastojimo na zabavan i djeci blizak način potaknuti razvoj fine motorike i time doprinijeti njihovom kasnijem razvoju. Manipulacijom kockicama i gradnjom raznih modela pred djecu su stavljeni izazovi koji ih potiču da metodom pokušaja i pogrešaka razvijaju vještine fine motorike te da ne odustaju. U radu koristimo razne veličine kockica te sukladno dječjem stupnju razvoja odabiremo one s kojima dijete može manipulirati te postepeno uvodimo zahtjevnije tj. manje kockice što dovodi do djetetovog motoričkog razvoja. Pred djecu su stavljeni zadaci koje s vježbom i upornošću svladaju bez problema. Na prvom mjestu nam je osluškivanje dijeta i njegovih potreba i interesa. Osim edukativnog aspekta važno nam je da se djece dobro zabavi i spozna da se učiti može na razne načine.

Mihaela Dubić, Edukido Zagreb centar