Warning: The magic method InvisibleReCaptcha\MchLib\Plugin\MchBasePublicPlugin::__wakeup() must have public visibility in /home/klient.dhosting.pl/edukido/edukido.hr/public_html/wp-content/plugins/invisible-recaptcha/includes/plugin/MchBasePublicPlugin.php on line 37
Lego – beskonačan svijet mogućnosti | EDUKIDO

Lego – beskonačan svijet mogućnosti

Dec 1, 2021 | 0 comments

Riječ “lego” nastala je od danskih riječi leg i godt što znači “lijepo se igraj”. Na latinskom jeziku „lego“ može značiti “skupljam”, “spajam” i “čitam“, a prilikom davanja imena svojoj tvornici igračaka, tvorac Lego kockica toga nije bio svjestan.


Lego kockice su nastale u Danskoj 1949. g., a osmislio ih je Ole Kirk Kristiansen, vlasnik tvornice igračaka „Lego“. Tvornica igračaka je postojala od 1916. godine, no najprije su proizvodili samo drvene igračke. Nakon završetka 2. svjetskog rata plastika je ponovno postala dostupna diljem Europe pa tako i u Danskoj. Ole Kirk Kristiansen je odmah prepoznao potencijal plastike i mogućnosti koje otvara u svijetu dječjih igračaka – i nije pogriješio! Nakon toga su uz osnovnu, svima poznatu konstrukciju lego kocke, nastali i kotači (1962.), nekoliko godina nakon toga Lego Duplo veličinom prilagođene za malu djecu, a gotovo 30 godina nakon prvog legića nastala je svima dobro poznata Lego minifigura, svima dobro poznati mali žuti čovječuljak.


Pričajući o povijesti Lego kockica važno je spomenuti i engleskog tvorca igračaka, Hilary Fisher Pagea, koji je nekoliko godina prije Olea napravio slične kocke. Ole je preuzeo njegovu ideju, doradio ju i poboljšao te stvorio svoju verziju kockica, koje su postale jedne od najpopularnijih dječjih igračaka na svijetu.


A koja je tajna Lego kockica i njihove popularnosti? Od dobrog marketinga i poslovnih planova zaslužnija je njihova jednostavnost i doslovno neograničen broj mogućnosti koje otvaraju. Umjesto jedne igračke, djeca mogu sama napraviti što god požele i sve to bez ljepila i dodatnog alata. A kad im ta igračka dosadi, jednostavno ju rastave i sagrade novu.


Ta neograničena mogućnost korištenja Lego kockica je u Edukidu prepoznata kao savršen alat za pomoć u učenju i stjecanju novih vještina. Savršen spoj igre, zabave, kreativnosti i edukacije.

Autor: Nina Vugrinec