10 super prednosti igranja s LEGO kockicama koje svaki roditelj mora znati!

Mar 12, 2024 | 0 comments

Sljedeći put kad vaše dijete bude zauzeto igrom s Lego kockicama, samo ili s prijateljima, sjetite se mnoštva prednosti koje ta igra nosi, od kognitivnog razvoja do poticanja kreativnosti i društvenih vještina. Ovaj tekst pripremila je Sandra Vučković, vlasnica Edukido centra u Rijeci, iza čijih radionica stoji mnoštvo znatiželjnih mališana i njihovih zadovoljnih roditelja.

 1. Kreativnost i eksperimentiranje
  Legići dopuštaju beskrajne mogućnosti u izgradnji različitih konstrukcija, vozila i maštovitih svjetova, potičući djecu da razmišljaju izvan okvira istražujući svoju kreativnost. Kada uđu u svijet kockica, djeca mogu biti pustolovna, mogu eksperimentirati i stvarati potpuno nove svjetove.

  U Edukido centru, uz praćenje uputa i zajedničku gradnju, djeci pružamo priliku da se slobodno izraze, potičući njihovu kreativnost, maštu i samoizražavanje.

  Lego kreacije postaju umjetnost, a djeca kreatori i tvorci priča!

 2. Rješavanje problema, matematika i prostorna svijest
  Gradnja s legićima uključuje planiranje, pokušaje i pogreške te svladavanje izazova, što pomaže u razvoju kritičkog mišljenja i sposobnosti rješavanja problema.
  Praćenje uputa, dešifriranje redoslijeda, razumijevanje količine, simetrije, uzoraka i položaja kockica, pomaže djeci da razviju svoje matematičke vještine i prostornu svijest te ih potiče u razvoju rješavanja problema i smišljanju novih ideja.


  Robotika za djecu - Edukido Varaždin


 3. Razvoj fine motorike
  Rukovanje Lego kockicama, spajanje dijelova i manipuliranje malim dijelovima, pomaže u poboljšanju fine motorike i koordinacije oko – ruka, osobito kod mlađe djece.
  U društvu u kojem su mnoga djeca često stručnjaci za prelazak prstima po ekranu, vrlo je važno imati priliku za razvoj fine motorike. Igrom s legićima razvija se spretnost i snaga u prstima.
  Različiti pritisci koji se koriste za sastavljanje Lego dijelova odlična su vježba za male prste, a pomaže djeci u držanju olovke i kontroliranju pritiska koji se primjenjuje prilikom pisanja.

 4. STEM učenje
  U Lego setovima pronaći ćete razne kotačiće, zupčanike ili motore te moguće i otkriti da se u vašem djetetu kriju novi talenti – možda doma imate malog inženjera ili znanstvenika! Naši scenariji često uključuju elemente znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, pružajući praktična iskustva iz tih predmeta. Nemojte se iznenaditi kad vam dijete bude objašnjavalo kako funkcioniraju lift i vitlo ili slične metode.

 5. Strpljenje i upornost
  Ako želite testirati nečije strpljenje – dajte mu legiće. Ako želite nekoga naučiti strpljenju – opet mu dajte legiće. U svijetu u kojem djeca često žele trenutno zadovoljstvo, proces izgradnje pomaže djeci shvatiti kako je za postizanje dobrih rezultata potrebno vrijeme, a trud se itekako isplati!

 6. Upravljanje frustracijama
  Igranje s Lego kockicama može biti uznemirujuće kada se kockice sruše zbog jednog malog krivog poteza – u početku je to frustrirajuće, no opetovano igranje s Lego-m zapravo može pomoći djeci da razviju ustrajnost i nauče prevladavati frustraciju, znajući da njihova remek-djela mogu biti ponovno izgrađena. Igranje s Lego kockicama omogućuje isprobavanje novih ideja bez straha od neuspjeha, jer djeca znaju da se greške mogu popraviti, a pali dijelovi mogu zamijeniti – stvari možda nisu ispale baš kako je planirano, ali oni to mogu riješiti i prevladati!
 1. Komunikacijske vještine
  Kako bi zajednički izgradili neki model, djeca uče kako komunicirati jedni s drugima, izražavajući svoje misli, želje i potrebe te slušajući druge i njihove reakcije. Kroz različite uloge u grupi i razgovore, razvijaju se jezične vještine, uči se pregovarati i dogovarati.
  Djeca koja se igraju pojedinačno, mogu stvarati priče, dodajući likove i dijaloge, što pomaže u izgradnji temelja za razumijevanje i razvoj jezika.


  Edukido edukacije s LEGO kockama


 2. Ublažavanje stresa
  Kreativne aktivnosti kao što je građenje s legićima može djelovati umirujuće i terapeutski, smanjujući stres i potičući opuštanje za djecu, ali i odrasle.

 3. Emocionalni razvoj
  Lego igra nudi prilike za samoizražavanje, emocionalno istraživanje i razumijevanje društvenih uloga i odnosa, podržavajući emocionalni razvoj i empatiju.

 4. Osjećaj postignuća
  Dovršetak Lego projekta, bilo da se radi o jednostavnoj konstrukciji ili složenom modelu, ulijeva osjećaj postignuća i ponosa, jačajući samopoštovanje i samopouzdanje.

Igranje s Lego kockicama nije samo građenje s kockama, već cjelovito iskustvo učenja koje njeguje kreativnost, rješavanje problema, socijalne vještine i emocionalni razvoj kod djece i odraslih podjednako.

Tko bi rekao da ti maleni šareni komadići mogu imati toliko super prednosti!